Ecommerce blogs

Martijn Wismeijer aka Mr. Bitcoin met onderhuidse NFC-chips

Een man, een snor & twee chips

Mannen met snorren, ze fascineren me. De trotsheid die een man met snor uitstraalt is ongekend. Zeker wanneer maximale creativiteit is toegepast op het gelaatsgazon. Dat je die maximale creativiteit op meer lichaamsdelen kunt toepassen bewijst Mr. Bitcoin, Martijn Wismeijer. Martijn, snordragende, liet enige tijd geleden twee NFC-chips onderhuids implanteren om zijn Bitcoins in op te kunnen slaan. T-Mobile collega's Soo Bosman en Ruud Huigsloot grepen de kans hem uit te nodigen direct aan toen ze Martijn onlangs tijdens Permanent Beta Dag tegen kwamen.

 

Chip implantaten niet nieuw

Martijn liet zijn NFC-chips (Near Field Communication) implanteren door een tatoeëerder. "Mijn huisarts wilde me niet helpen, want huisartsen horen mensen beter te maken en ik was niet ziek" vertelt Martijn, en "Mijn kat is vijftien jaar geleden al gechipped en die hoor ik nooit klagen. Het implanteren was belachelijk pijnloos.".

Het implanteren van chips lijkt heel vernieuwend maar een collega wees me op eerdere implantaten bij de Baja Beach Club in Barcelona en Rotterdam. Vaste gasten kregen daar in respectievelijk 2004 en 2006 al een RFID chip geïmplanteerd. Deze chip garandeerde toegang tot de club, de VIP-ruimte in de club en kon gebruikt worden om drankjes mee af te rekenen.

Het is de combinatie van de onderhuidse NFC-chip en de opslag van Bitcoins daarop dat dit experiment zo uniek maakt. Want zeg nou zelf, wie heeft z'n spaarcenten onderhuids altijd op een veilige manier bij zich? Over Bitcoins wordt veel geschreven en geroepen maar nog lang niet iedereen is er bekend mee. Slechts een handje vol mensen gebruiken het dan ook pas. Nog niet bekend met deze digitale munteenheid? Check dan deze uitleg van Mashable op Youtube.

 

Opslag van Bitcoins

Deze NFC-chips gebruikt Martijn inmiddels onder andere voor het opslaan van zijn cold-storage Bitcoins. Bitcoins kun je ook in een Bitcoin-wallet zoals Mycelium, op je smartphone zetten. En mocht je je afvragen hoe je aan Bitcoins komt? Gewoon uit een ATM. Niet zomaar een ATM maar een Bitcoin-ATM.

En laat Martijn daar nu net in handelen. Want Mr. Bitcoin (heet inmiddels General Bytes) is niets meer of minder dan het bedrijf dat hij samen met zijn partner opgericht heeft en dat handelt in Bitcoin-ATM's. Zo'n ding kan niets anders dan euro's omzetten in Bitcoins. Het werkt heel eenvoudig. Je installeert een Bitcoin-wallet scant je Mycelium, je start de app, scant de QR-code van je app met de Bitcoin ATM, stopt een eurobiljet in de ATM en een paar seconden later staan je Bitcoins in je Bitcoin-wallet op je smartphone. Check ook m'n Youtube video van Martijn's demo.

Bitcoin-ATM demo

 

Bitcoins = betalen zonder bank

Het voordeel van Bitcoins is dat je 1-op-1 transacties kunt doen. Je betaalt iemand dus zonder tussenkomst van een bank. Een bank kan dan ook niet bij je Bitcoins. Dus wanneer je vandaag op vakantie zou gaan naar Thailand en in een Thais restaurant zou kunnen betalen met Bitcoins heeft geen enkel instituut kunnen verdienen aan het wisselen van je euro's naar Thaise Baht. Bitcoins zijn het perfecte antwoord op de graai cultuur van banken.

De reactie van Martijn's bank, de Rabobank, was dan ook tekenend. Zijn rekening werd pardoes gesloten. Banken hebben zich vanaf het eerste moment verzet tegen Bitcoins. Omdat banken geen controle hebben over Bitcoins. Een van hun andere reacties naar overheden toe was dat banken wilden dat Bitcoins gereguleerd zouden gaan worden.

Dat alleen al is een hoogst opmerkelijk verzoek. Want het waren juist banken die door een aanpassing van de wet in de VS begin jaren '80 gedereguleerd werden en daardoor met grote risico's konden gaan speculeren met geld wat niet van hen was. Tot die tijd was dat verboden. Dat is de reden dat er sinds het einde van de tweede wereld oorlog geen financiële crisis meer geweest is. Terwijl er sinds de deregulatie van de financiële sector in de VS meerdere crisissen geweest zijn.

 

Graaicultuur van bankiers verfilmd

Mocht je meer over de achtergronden van de financiële crisis, het hoe en waarom willen weten? Kijk dan eens naar de documentaire "Inside Job" op IMDB of bekijk de trailer die gaat over de laatste financiële crisis, hoe deze ontstaan is en waar we nu staan.

Wanneer je deze film hebt gezien, heb je alle reden om te begrijpen dat er mensen zijn die naar alternatieve manieren om te kunnen betalen op zoek gaan.

 

De techniek boeit, politiek of banksector niet

Overigens is Martijn niet zozeer geïnteresseerd in de politieke of financiële kant maar juist de technologisch kant van Bitcoins. De gehele 'boekhouding', alle transacties dus, staan in een zogenaamde blockchain.

Zo is iedere Bitcoin-transactie openbaar. Van elke transactie kun je de waarde, locatie en het IP-adres bijvoorbeeld zien. Je transactie verschijnt binnen enkele minuten in de blockchain. Dat is transparanter dan menige boekhouding van een multinational.

 

Blockchain inzetten voor andere doeleinden

Zo kun je blockchain technology voor nog veel meer zaken inzetten. Zo breekt de muziek en film industrie zich al jaren stuk op anti-piracy middelen om kopietjes tegen te gaan. Breng een x aantal exemplaren van een bepaald nummer uit, koppel het aan een blockchain en je weet zeker dat het niet gekopieerd kan worden. Daarnaast is het nummer dan van jou en kun je ermee doen wat jij wilt (kado geven, verhandelen etc.). Dat maakt muziek ook weer meer waard omdat exemplaren schaars zijn.

Wellicht zijn er wel klanten die hun T-Mobile rekening met Bitcoins willen betalen of hun prepaid beltegoed op die manier willen op waarderen. En zo zijn er op blogs en andere omgeving nog tal van alternatieve manieren te vinden om de blockchain technology in te zetten.

 

Wearables eigenlijk alweer verouderd

Afhankelijk van de snelheid waarmee NFC-chips doorontwikkeld worden zou het zomaar kunnen dat wearables voorbij gestreefd gaan worden door NFC-chips en consorten. Veel zaken die met een wearable kunnen, kun je ook in een onderhuidse NFC-chip in doorontwikkelde vorm.

 

Wat de toekomst gaat brengen

Maar laten we eerste eens zien hoe de Bitcoin zich gaat ontwikkelen. Voorlopig groeit het aantal partijen dat Bitcoins accepteert als betaalmiddel. Café Kobalt in Amsterdam is er één van. Maar ook Microsoft omarmt dit nieuwe betaalmiddel en heeft het mogelijk gemaakt om het tegoed van je Microsoft account op te kunnen waarderen met Bitcoins. Dit kun je vervolgens uitgeven in de Microsoft Store en op het Xbox-platform. En een paar dagen geleden verscheen een bericht op Techcrunch dat Bitcoin-portemonnee Coinbase.com een recordinvestering heeft opgehaald van 75 miljoen dollar.

Alle reden om deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Al is het alleen maar om te zien of ik binnenkort ook een belletje van mijn lokale Rabobank filiaal kan verwachten met het bericht dat er voor hun deur een jute zak met mijn bezittingen is neergezet met afscheidsbrief.

Valkenboskade 672
2563 JR Den Haag

Ik help organisaties graag met het opzetten van chatbots, voice assistants en digitale service & sales concepten. Daarnaast deel ik mijn expertise ook graag om bestaande digitale omgevingen zoals webshops, self-service functionaliteit en mobiele apps te optimaliseren.

 

© Copyright 2010-2024 Louis Jansen Digital Consultancy. All Rights Reserved

Search