Social media blogs

Als Apple aanbidder een maand lang op rantsoen met Android

De eerste Android ervaringen van een Apple aanbidder

“Wat is dat ding eigenlijk klein!?”. Dat is wat ik denk wanneer ik omlaag kijk naar wat er in m’n rechter hand ligt. Ik heb het over mijn iPhone 5 die ik al even niet aangeraakt heb. Waarom niet? Omdat ik met mezelf de uitdaging ben aangegaan om een maand m'n iPhone aan de kant te leggen om een Android toestel te gaan ervaren.

Ik vond het namelijk best gek dat ik als eDeveloper bij T-Mobile direct samen werk met collega's die de My T-Mobile klant-app ontwikkelen voor iOS én Android en dat ik nog nooit zelf met Android had gewerkt. Maar daarnaast wil ik ook gewoon weten wat nu de verschillen tussen beide operating systems zijn, hoe mijn klantervaring met dit operating system is. Daarnaast ben ik ook nog eigenaar van een mobiel vriendelijke reiswebsite waar op Android toestellen wel eens bugs op gerapporteerd werden en die kon ik zelf niet reproduceren en oplossen.

 

Flagship killer OnePlus One

Opgeteld een uitstekend excuus om een scherp geprijsd toestel aan te schaffen waar menig gevestigde mobiele fabrikant de bibbers van mag krijgen. Ik heb het over de OnePlus One n.a.v. een tip van collega Ruud Huigsloot. Dit apparaat is ultra dun, heeft een 5.5" scherm, is bloed snel, maakt verbluffend goede foto's en gaat mij van mijn Android maagdelijkheid af helpen. Minor detail is dat deze krachtpatser alleen middels een invite systeem te koop is via Oneplus.com. Maar 2 tweetjes met de hashtag #oneplusinvite en 8 uur geduld leverde mij al een invite van een OnePlus One bezitter op.

De OnePlus One is overigens voorzien van de populaire Cyanogen Android mod, gebaseerd op Android 4.4 KitKat.

 

Android vs Android

Dat betekent dat deze blog mogelijk verschillen inzichtelijk maakt die je wellicht niet herkent omdat je wellicht zelf een Samsung, HTC of ander Android toestel gebruikt met een door de desbetreffende fabrikant zelf aangepast Android variant. Dat is direct ook een van de nadelen wat mij betreft. M'n vader heeft sinds een paar maanden een smartphone, een Samsung. Hij woont in Italië en dat zorgt er voor dat ik hem niet goed kan helpen als hij een Android vraag heeft. Gelukkig heb is mijn handige neef van 12 in het bezit van een Samsung toestel en die helpt zijn opa graag een handje via Skype.

Beschouw omdat ik nog nooit met Android gewerkt heb, eventuele kritische noten van mijn kant aan het Android kamp daarom als blijk van onkunde en ongeduld van mijn kant. Bij iOS heb ik immers ook niet alle functionaliteit in 1 maand ontdekt.

 

Voor het eerst van huis met een Android toestel

Na het apparaat opgeladen te hebben neem ik hem voor het eerst mee naar m'n werk. Mijn iPhone heb ik de eerste dagen ook nog bij me. Zaken als email (via iMap), agenda, contacten en diverse betaalde apps heb ik nog niet ingesteld of gedownload op mijn OnePlus One. 

Ik word gebeld! Yes, dat werkt dus op Android dat bellen. Maaruh, wat moet ik doen? Waar iOS mij een duidelijke call-2-action op het touchscreen geeft over de manier waarop ik een gesprek kon aannemen, zie ik op m'n rinkelende OnePlus One alleen dat ik gebeld wordt. Niet wat ik moet doen om op te nemen. Raar! Ik doe dus maar iets en blijk het gesprek weggedrukt te hebben. 

Apps als Twitter, Facebook, Whatsapp, Google+ en LinkedIN die ik allemaal veelvuldig gebruik heb ik wel direct geïnstalleerd. En omdat ik nog niet ontdekt heb hoe ik notificaties aan kan passen, knippert en trilt m'n OnePlus One bij alles wat er aan updates op het toestel binnen komt. Dit wordt afgewisseld met diverse nog niet eerder ten gehore gebrachte geluidjes waarvan ik niet weet waarom het wordt afgespeeld. Ook begint regelmatig spontaan m'n toestel het laatst beluisterde muziek nummer te spelen. Dat blijk ik later met een instelling snel opgelost te zijn.

 

Mijn neefje van 12

En of het echt helpt geen idee, maar ik ben op iOS gewend om apps uit te zetten als ik ze een tijdje niet gebruikt heb. Gewoon omdat ik het idee heb dat dat minder van m'n batterij vergt die toch al niet zo lang mee gaat. Maar hoe zet je apps uit op een Android toestel? Met een lichte vorm van schaamrood op de kaken legt mijn neef van 12 me een paar dagen later uit hoe dat dat gaat door de meest linker menu knop ingedrukt te houden. Ik heb namelijk 3 knoppen onderaan mijn scherm i.p.v. 1 iPhone home button. Die hebben alle drie een andere functie. Ik vermoed dat dat de reden is waarom ik het me wat voor de ogen duizend af en toe v.b.w. mogelijkheden op Android. 

Het moge duidelijk zijn dat ik me toch wat hulpeloos en niet in controle van mijn toestel voel. Een situatie waar een controlfreak als ik moeite mee heeft.

 

Features in het voordeel van iOS

 • Een kwestie van smaak maar ik vind iOS apps vaak strakker ontworpen De UX van de iOS Facebook app vind ik logischer dan voor Android. De 2 menu balkjes die boven en onderin worden vertoond worden per os namelijk omgedraaid. Op iOS vind ik de functies die ik vaak gebruik binnen handduimbereik.
 • Ik moet erg wennen aan de terugknop op Android. Te vaak denk binnen een app "ik zit vast!". Het is me niet altijd duidelijk wanneer ik de 'terug'-knop kan gebruiken en wanneer ik beter links boven in een app op de 'terug' functie kan klikken. Bij iOS komt dit veel consistenter op me over.
 • Wanneer ik op m'n Android toestel iets van muziek luister en ik wordt gebeld, wordt de muziek niet automatisch onderdrukt wat ik toch wel als een basisfunctionaliteit verwacht anno 2014.
 • Android connect ook prima op m'n Parrot carkit. Maar wanneer ik gebeld wordt, functioneren de opneem/ophang knop op m'n Parrot niet. Hierdoor moet tijdens het rijden alsnog in mijn tas duiken op zoek naar m'n toestel. Ik verwacht niet niet dat dit te maken zou mogen hebben met mijn wat oudere Parrot model aangezien het om het gebruik van een protocol gaat en dat wordt gewoon ondersteund.
 • Bij het opstarten van de SoundCloud app ben ik van iOS gewend dat m'n timeline automatisch update net zoals Facebook dat doet. De Android variant doet dit gek genoeg niet. Ik kan NIET wennen aan het toetsenbord op de OnePlus One. De spatiebalk vind ik niet goed afgesteld waardoor ik veel vaker type fouten maak dan op het veel kleinere scherm van de iPhone 5. Dit wordt niet beter als ik swiftkey als alternatief toetsenbord gebruik.
 • Wanneer ik op de OnePlus One gebeld ben wanneer het scherm gelocked was en ik wil ophangen, is er geen interactie beschikbaar. Ik moet eerst m'n scherm unlocken wat ik niet logisch vind.
 • Onlangs werden iOS 8.1 en de meest verse Android 5.0 Lollipop gelanceerd. M'n iPhone kon ik vrijwel direct updaten. De OnePlus One kan ik voorzien van de kale Lollipop versie die vanaf 3 november beschikbaar is maar nog niet van een aangepaste Cyanogen mod waar OnePlus One voor gekozen heeft.
 • iOS werkt op ieder toestel hetzelfde omdat het alleen op Apple devices draait. iPhone gebruikers kunnen elkaar hierdoor makkelijker met gebruiksvraagstukken helpen. Android wordt vrijwel altijd aangepast door een fabrikant. Hierdoor kost het meer tijd om met je vader die sinds een maand een smartphone heeft en zelfs Whatsapp gebruikt (zo gaaf!) uit te vogelen hoe e.e.a. op zijn toestel werkt.
 • Welke instelling ik voor IMAP mail ook gebruik, ik krijg nieuwe email niet automatisch gepushed. Ik moet eerst de app openen en vaak de synchronisatie (swipe down) uitvoeren alvorens er naar nieuwe mail gezocht wordt. Iemand tips?
 • Omdat ik mails op meerdere device lees (desktop, macbook, iPad etc) gebruik ik IMAP als mailprotocol op mobile devices en POP op m'n desktop. Waar ik op iOS de optie krijg om mails via IMAP ook te kunnen verwijderen van de server krijg ik dat bij de Android mail app niet. Dat betekent dat mail die ik weggegooid heb op m'n Android toestel, later bij het poppen thuis weer te zien krijg. iOS lijkt één van de weinige platformen te zijn die deze optie aanbied.

 

Features in het voordeel van Android

 • Met mijn iPhone ervaar ik regelmatig in het T-Mobile gebouw verbindingsproblemen tussen Wifi en 4G wanneer ik muziek via SoundCloud luister. Android heeft hier geen enkele moeite mee. De LinkedIN app op Android herkent een mobiel nummer in een bericht. Dat kan ik aanklikken om direct te kunnen bellen. Gek dat iOS zoiets nog niet heeft. Ik vind app integratie op Android überhaupt veel beter. Ik krijg bijvoorbeeld keuzes voorgelegd of ik een Twitter link in een browser of in de aanwezige Twitter app wil openen en of dat een eenmalige actie is of permanent.
 • De batterij van de OnePlus One gaat verbluffend lang mee. Dat mag ook wel met een zeer respectabele 3100mAh batterij tegenover een schamele 1400mAh variant van de iPhone 5. Het heeft er daarnaast alle schijn van dat Android efficienter omgaat met die capaciteit. Na een volle dag foto's maken en twitteren tijdens Emerce eDay staat m'n batterij nog op 60%! Mijn iPhone had in die situatie rond de lunch aan het infuus gemoeten. Wat een verschil zeg!
 • Op iOS kan ik als achtergrond alleen een foto instellen. Op Android ben ik vrij om daar ook andere dingen te vertonen.

 

Software vs hardware

Ondanks dat ik best wat verschillen heb gevonden waardoor je wellicht de indruk krijgt dat ik niet zo positief over Android ben, ben ik echt verbaasd over wat het platform allemaal kan, ondersteunt en de richting die Android op gaat. Wat voor mij duidelijk geworden is, is dat Android echt gebaseerd is op een software en cloud integratie filosofie. De software staat centraal incl. de mogelijkheden die het ontwikkelaars biedt op hierop te ontwikkelen. Dat is ook een van de redenen dat Google Skype nooit gekocht heeft. Skype was niet gebaseerd op een cloud architectuur waardoor een van de strategen vrij laat in het verkenningsproces aangaf dat het veel langer zou duren om Skype van een cloud architectuur te voorzien dan dit van scratch zelf te bouwen, maar dat terzijde. 

Bij iOS vind ik dat dit juist omgekeerd wordt. Apple is van oudsher gewoon een hardware boer die verbluffend mooie apparaten maakt. De software is ondersteunend aan de hardware. De hardware werkt altijd en werkt altijd soepel. De filosofie achter iOS en OSX is niet zozeer cloud gericht maar veel meer gericht op device integratie. Kijk maar naar de mogelijkheden die onlangs zijn ontsloten in iOS8.1 en OS X Yosemite. iCloud is uiteraard wel een cloudproduct maar die cloud is veel meer gericht op het delen van zaken tussen jou devices. Waar Google de cloud als een gemeengoed ziet; het delen van diensten, bestanden en aanverwante zaken tussen oneindig veel mensen en naar wens per persoon ook aan te passen.

 

Slotconclusie

Dankzij deze test kom ik er ook achter dat ik een 5,5" beeldscherm heel erg fijn vind om mee te werken, maar tegelijkertijd vind ik het te groot om een toestel comfortabel in m'n broekzak mee te nemen. Daarnaast vind ik het gebruiksgemak van Android niet te vergelijken met iOS. Ik vind iOS gewoon makkelijker te begrijpen en vloeiender werken. Ik hoef veel minder te zoeken en ik begrijp sneller hoe iets werkt. Daar staat wel tegenover dat Android veel efficiënter met zijn batterij om lijkt te gaan en dat is als audiofiel meer mag spelen met geluidsinstellingen van Android dan van iOS. 

En dan nog een heel klein toetje voor de Android fans. Gisteren zette ik mijn iPhone weer eens aan, na een zoekactie in huis (waar ligt dat ding ook alweer!?). En ondanks dat ik vind dat er meer aandacht besteed wordt door designers aan de pixel perfectness van iOS apps, was mijn eerste reactie na het zien van iOS na het een maand niet gezien te hebben: "Jeetje wat ziet dat er eigenlijk gedateerd uit!".

Ik had serieus, voordat ik deze test startte, niet gedacht dat ik zo'n positief gevoel over Android aan deze test zou over houden. De OnePlus One als toestel heeft daar zeker een belangrijke rol in gespeeld. Ik ga hier natuurlijk niet bekennen dat ik om ben of dat ik af stap van iOS. Mijn iPhone 6 is immers al onderweg. Maar wat wel duidelijk is, is dat ik over een paar weken op vakantie ga en dat mijn OnePlus One niet thuis achter blijft!

 

1 OnePlus Invite code beschikbaar

En dan nog een klein toetje voor de liefhebbers. Ik heb eergisteren 3 OnePlus One Invites ontvangen. Ik heb er nog 1 beschikbaar. Hebben? Stuur me even een DM via Twitter.

Mocht je serieus interesse hebben, check dan wel dit artikel op Androidworld om te kijken welke provider je met dit toestel zou willen gaan gebruiken aangezien alleen T-Mobile het benodigde 1800Mhz landelijk aanbiedt.

Valkenboskade 672
2563 JR Den Haag

Ik help organisaties met het opzetten van chatbots, artificial intelligence, digitale service en sales concepten. Daarnaast deel ik mijn expertise ook om bestaande websites, webshops, self-service functionaliteit en mobiele apps te optimaliseren.

 

© Copyright 2010-2024 Louis Jansen Digital Consultancy. All Rights Reserved