Ehealth & IoT blogs

Augmented Reality als alternatief voor blindegeleidehond

Augmented reality als blindengeleidehond

Een van de leukste en nieuwste termen die de laatste tijd in het digitale landschap voorbij komt is augmented reality of kortweg AR. Augmented reality is een combinatie van realiteit en virtualiteit. In virtuele zin, verrijk je met augmented reality de werkelijkheid.

Het werkt heel eenvoudig. Je hebt een smartphone nodig en een app waarmee je op virtuele wijze die werkelijkheid kunt gaan verrijken. Eén van die apps waar dat mee kan heet Layar.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je door het Rijksmuseum loopt met je mobiel voor je, het scherm naar je toe en de camera aan. Dan zo je normaal gesproken dat wat je kunt fotograferen op je beeldscherm. 

Met augmented reality kan aan dat beeld informatie toegevoegd worden. Zo zou de VVV van Amsterdam een layer kunnen ontwikkelen voor bezienswaardigheden. Wanneer je dan bij het Rijksmuseum langs loopt en je richt de camera van je smartphone op het musum, dan zou je bijvoorbeeld kunnen laten zien hoe druk het op dat moment is, de prijs van een toegansticket en zelfs een koopknop voor dat ticket.

In december 2009 publiceerde Mashable.com een top 10 van manier om augmented reality toe te passen. Toepassingen hebben nu nog een hoog gadget gehalte. Ik verwacht dat er in de nabije toekomst meer functionele toepassingen voor gaan komen. Iets functioneler zijn deze 10 toppers voor de iPhone die Mashable.com diezelfde maand ook publiceerde.

Deze mogelijkheden brachten mij op een idee voor de iNavbuddy. Een fictieve naam voor een augmented reality toepassing die mijn moeder's leven een stuk makkelijker zou kunnen maken op onbekende plekken.

Mijn moeder is namelijk slechtziend. Ze ziet nog ongeveer 6% en is dus bijna blind. Wat zou augmented reality voor haar kunnen betekenen?

Voor het concept heb je een smartphone nodig met de volgende functies:

  • GPS
  • Navigatie software
  • Camera
  • Geluid

Zonder GPS werkt je navigatie software niet zo lekker. De camera heb je nodig om weggebruikers te kunnen herkennen en de geluidsfunctie zou je bij mijn concept nodig hebben om blinden en slechzienden instructies te kunnen over welke richting te op moeten lopen. Of dat ze even moeten wachten omdat er een auto aankomt en het beter is om nog even niet over te steken.

Kortom, met zo'n concept zou je als blinde of slechtziende met behulp van je mobiele telefoon geen blindengeleidehond meer nodig hebben. En dat zou veel mensen enorm helpen omdat voor blindengeleidehonden wachtlijsten bestaan. Sommige mensen moet een jaar wachten op zo'n hulpvaardige viervoeter.

Een blindengeleidehond gaat namelijk door een opleidingstraject heen. Afhankelijk van de taak die zo'n dier gaat uitvoeren duurt dat traject twee tot acht maanden. 

In hoe ik me het iNavbuddy concept voorstel, hang je je mobiele telefoon op je nek. Of zet je een soort hippe digitale bril op. De camera van je smartphone of de glazen van je hippe bril hebben dezelfde functie; realtime waarnemen wat er gebeurt in het verkeer.

De software zou dan in staat moeten zijn om dat wat waargenomen wordt te interpreteren en om te zetten in aanwijzingen die de slechtziende persoon helpt in het verkeer. Niet heel veel anders dan navigatie software nu al doet alleen dan verrijkt met realtime interpretatie van de actuele verkeerssituatie om je heen zoals "u loop te dicht bij de stoeprand, ga wat naar rechts" of "u bent aangekomen bij een voetgangers stoplicht. U kunt gaan lopen wanneer het tikkende geluid sneller klinkt" of iets dergelijks, ik ben geen goede copy writer.

Het verschil is dus dat iNavibuddy in staat is om verkeersobjecten te onderscheiden en aanwijzingen geeft die normale navigatiesoftware niet geeft. En ik denk dat augmented reality hier een mooie rol in kan vervullen.

Dat maakt faciliteiten als hulp in het verkeer voor blinden en slechtzienden ook betaalbaarder en schaalbaarder. Je bent niet meer afhaneklijk van het aantal blindengeleidehonden dat je op kunt leiden. Dat soort trajecten kennen we in Nederland namelijk wel, maar bestaat zoiets ook in landen als Kenia of Sri Lanka?

Dus wat denk je, is dit haalbaar? Is dit er over vijf jaar?

Valkenboskade 672
2563 JR Den Haag

Ik help organisaties graag met het opzetten van chatbots, voice assistants en digitale service & sales concepten. Daarnaast deel ik mijn expertise ook graag om bestaande digitale omgevingen zoals webshops, self-service functionaliteit en mobiele apps te optimaliseren.

 

© Copyright 2010-2024 Louis Jansen Digital Consultancy. All Rights Reserved

Search