CCM Online colums

Patentenoorlog Apple Samsung HTC Google

Patentenoorlog - het gevecht tussen tech de grote bedrijven

Wanneer je als consument een Samsung Galaxy Tab wilt kopen dan mag dat officieel niet. Een Duitse rechter heeft bepaald dat ie te veel lijkt op een iPad 2. Het gaat geloof ik over randjes, knopjes en wat functies die te veel op die van de iPad 2 en dat kan natuurlijk niet. Een stuur in een Porsche ziet er namelijk ook compleet anders uit dan die in een Ferrari (net nog in mijn garage gecheckt!).

Ook fabrikant HTC heeft mot met Apple. HTC maakt op veel apparaten weer gebruik van Android-software van Google. En omdat Google belang heeft bij het uitblijven van een verbod op de verkoop van HTC producten, steunt zij HTC openlijk in hun strijd met Apple wat een aardige bak met extra juridisch budget en kennis oplevert voor HTC. En waar je vroeger techneuten wegkocht bij de concurrent om jezelf sterker en je concurrent zwakker te maken, lijkt het bezit van patenten net zo belangrijk te worden als dat van slimme handjes. Google kocht onlangs Motorola, niet alleen om de überslimme mensen en apparaten die Motorola bezit, maar juist ook om de patenten van Motorola.

Patenten kunnen vaak op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Zo mag je niets kopiëren maar je mag wel iets maken dat geïnspireerd is op de ideeën van de ander. Dat biedt alle ruimte voor vrije interpretatie én dus rechtszaken. Ik vermoed dat wanneer alle klachten van Apple, HTC, Samsung en Google gegrond worden verklaard, er geen tablet meer in de winkel mag liggen.

Maar misschien is dat maar goed ook. Mijn neefje en nichtje zouden een iPad als kindervariant van het Nintendo Balance Board (je weet wel, zo'n Nintendo hulpstuk waar mensen die te lui zijn om naar de sportschool te lopen thuis op kunnen staan tijdens een aerobics spel) gebruiken omdat hun voetjes er precies op passen.  En mijn moeder zou het tijdens de feestdagen zeker gebruiken als trendy plateau voor rustieke kaarsen omdat het kaarsvet zo lekker makkelijk verwijderd kan worden van die handige gladde plaat.

P.S.: Steve,  R.I.P. en dank voor de mooie spullen die je ons gegeven hebt. Ook namens mijn familie!

N.B.: Deze column werd geschreven voor en gepubliceerd op CCMOnline.nl

Valkenboskade 672
2563 JR Den Haag

Ik help organisaties graag met het opzetten van chatbots, voice assistants en digitale service & sales concepten. Daarnaast deel ik mijn expertise ook graag om bestaande digitale omgevingen zoals webshops, self-service functionaliteit en mobiele apps te optimaliseren.

 

© Copyright 2010-2024 Louis Jansen Digital Consultancy. All Rights Reserved

Search