Online marketing blogs

Zoekmachine optimalisatie tips SEO

Zoekmachine optimalisatie tips SEO

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

SEO ofwel zoekmachine optimalisatie is, mits correct toegepast, nog altijd een van de meest effectieve online marketing kanalen v.w.b. bijdrage aan de online omzet. Over zoekmachine marketing kun je duizenden artikelen vinden. De inhoud vind ik zelden volledig. Daarom een poging van mijn kant om een volledig overzicht te geven. Mis je een tip, schroom niet om 'm te melden. De kans dat jouw tip wordt toegevoegd is groot, indien gewenst met naamvermelding....en een SEO-vriendelijke link met alt-tekst en title-tag naar jouw website natuurlijk.

 

1. Content Management Systeem (vervang indien nodig!)

Hier begint het allemaal mee. Je kunt 5.000 SEO-tips verzamelen, een dijk van een tekstschrijver hebben die je speciaal opgeleid hebt t.b.v. zoekmachine vriendelijke teksten maar zonder goed gereedschap ga je het niet redden. Zoekmachine optimalisatie begint dus al bij het opstellen van requirements voor je Content Management Systeem. Wees niet te zuinig met je eisen. Wat mij betreft is zoekmachine vriendelijkheid van je CMS en alle SEO-functies die je nodig hebt echt RANDVOORWAARDELIJK.

Waarom is dat CMS zo belangrijk? Omdat het CMS verantwoordelijk is voor de manier waarop jou code wordt 'uitgespuugd' naar het internet. Is de structuur van die code niet goed op goed genoeg dan kun je daarna optimaliseren tot je een ons weegt. Maar de kans dat je pagina's hoger in de organische resultaten van Google eindigen is echt een stuk kleiner.

Waar moet die code zoal aan voldoen? Je code dient voor zoekmachines goed leesbaar te zijn. Goed leesbaar gaat over relevante content en structuur. Relevante content is de content die je bezoeker ook kan zien. Dat is namelijk waar het om gaat, de inhoud. Wanneer in jouw code ook veel javascripts o.i.d. staat wordt de code minder goed leesbaar. Denk daarbij ook aan de manier waarop je navigatie technisch in elkaar zit. Je navigatie dient een logische hierarchie te vormen. Zo maak je aan zoekmachines duidelijk wat voor soort content bij elkaar hoort. Vergelijk dit met een supermarkt. Ieder pad heeft een duidelijke focus. Alle koekjes staan bij elkaar, bier ook want als je een specifiek soort bier zoekt heb je sneller het bier gevonden wat jij zoekt wanneer al het bier in één pad staat t.o.v. de zoektijd die je nodig hebt wanneer 40 soorten bier over 10 paden verspreid zouden staan. Hoe meer gelijkwaardige content op een logische manier bij elkaar te vinden is voor een zoekmachine des te groter de kans is dat jij op dat onderwerp door een zoekmachine als autoriteit wordt gezien.

Doe dus geen concessies t.a.v. de SEO mogelijkheden van je CMS. EIk heb bij NS International (voorheen NS Hispeed) een bestaand CMS en de daarin beschikbare content helpen optimaliseren in het verleden. De SEO-traffic werd daarmee vertienvoudigd. In dit geval was het gereedschap al aanwezig maar werd het niet goed benut. Liever dat, dan er na de lancering van je website achter komen dat je CMS te weinig mogelijkheden biedt om goed te optimaliseren voor zoekmachines.

In het ergste geval zul je de achterkant van je website dus gaan vervangen als je je businesscase rond kunt krijgen. Een rekenvoorbeeld: Stel je bent een touroperator. Je CMS kent geen tot weinig functionaliteit t.b.v. zoekmachine optimalisatie. Per week hark je 3.000 bezoeken uit organische resultaten (SEO) binnen. De conversie uit SEO-bezoekers is 0,2%. Je peutert dus 6 transacties uit 3.000 bezoeken. De marge per transactie is bijvoorbeeld € 200. Je verdient dus € 1.200 per week / € 62.400 per jaar uit organische resultaten. Wanneer je deze traffic kunt vertienvoudigen met gelijkblijvende conversie en marge verdien je dus € 624.000 per jaar uit organische resultaten. Je content management systeem is een investering die je als bedrijf uiteraard afschrijft. Doe je dat in 5 jaar en je zet de investering af tegen de extra inkomsten die je in 5 jaar uit organische resulaten kunt halen, dan heb je volgens mij een dijk van een businesscase om morgen een plan van aanpak bij je directie neer te leggen. Doen dus!

 

2. SEF url's/ Pretty url's

Zorg dat je CMS in staat is om per pagina/artikel een mooie SEF-url uit te spugen. Genereert jouw CMS urls zoals in voorbeeld 1 hieronder? En is je leverancier niet in staat om je verder te helpen met het realiseren van urls zoals in voorbeeld 2 en 3, dan zou ik eens een heel goed gesprek met hem inplannen. Idealiter heb een apart veld per pagina in je CMS op basis waarvan de url gegenereerd wordt.

Voorbeeld 1: Zo moet het niet

URL met variabelen zijn niet SEF

 


Voorbeeld 2: SEF url die niet SEO is

SEF url wel SEF maar niet geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO)

 


Voorbeeld 3: SEF url die ook SEO is

SEF url die ook geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO)

 

 

3. Gebruik een unieke titel per pagina

Maak voor iedere pagina een unieke titel. Deze titel zie mogelijk op je pagina, maar in elk geval ook in blauwe kleur weergegeven in de organische resultaten van zoekmachines. Zet je bedrijfsnaam of de naam van je website achteraan in de titel, niet vooraan. Is je titel te lang, dan wordt de titel afgebroken. Maak de totale titel, dus incl. je bedrijfsnaam, niet langer dan 70 karakters, inclusief spaties om afbreken te voorkomen. Title-tag in organische resultaten Google

 

Ter controle: in de broncode van je pagina zie je de titel ook terugkomen en wel op 2 plaatsen:

Meta-tag voor unieke title per pagina, ook in title-tag

 

 

4. Gebruik een unieke meta-description per pagina

Net als de title in bovenstaand voorbeeld, wordt ook de meta-description in de organische resultaten van zoekmachines vertoond. Probeer de meta-description tussen de 150 en 165 karakters te houden. Als de pagina zich ervoor leent, verwerk dan een call-2-action in de meta-description. Stel bijvoorbeeld een vraag o.i.d. zodat een lezer ook echt ergens "ja dat wil ik" op kan zeggen.

Meta-description in organische resultaten van Google

 

 

5. Vul unieke keywords in per pagina

Google kijkt er al even niet meer naar, maar een flink aantal andere zoekmachines wel. Waarom niet even wat keywords invullen per pagina. Kleine moeite toch? Wel graag keywords die ook echt op de pagina voorkomen. Op een van mijn websites Brotherlouis.nl zag het verloop van bezoeken uit andere zoekmachines dan Google er bijvoorbeeld zo uit in de periode februari 2008 t/m februari 2010. Meeste traffic komt voor uit andere zoekmachines dan Google. Maar de stijging is in elk geval significant wat mij betreft:

Stijging bezoeken door gebruik keywords

 

 

6. Gebruik headings op je pagina's

Net als in een fatsoenlijk boek, werkt een website idealiter met hoofdstukken, subjes etc. Dit geeft aan zoekmachines een stuk structuur aan, en ook gewicht. Headings worden belangrijker bevonden dan 'normale' content. Met normale content doel ik op die lappen proza waar je je product of dienst beschrijft. Zorg dat je van de H1 altijd maar 1 exemplaar op een pagina hebt. Check in je content management goed hoe een H1 gegenereert wordt. Vaak is dit ook de titel van je artikel. Maar stel dat je op een overzichtspagina 4 introductieteksten met titels van 4 artikelen hebt, dan wil je niet 4x een H1 op die pagina serveren. Dat waardeert een zoekmachine over het algemeen niet zo lekker. H1 dus maar 1x gebruiken a.u.b.! Headings zeggen ook iets over elkaar. Alsof je bij iedere volgende heading een niveautje dieper zakt zoals in volgend voorbeeld:

 • H1 - Delicatessen
 • H2 - Kaas
 • H3 - Schimmelkaas
 • H4 - Blauwaderkaas

 

7. Schrijf zoekmachine vriendelijke maar overdrijf niet

Je schrijft je tekst niet voor een zoekmachine maar voor degene die het leest. De zoekmachine is een middel om je content te ontsluiten voor lezers die je website nog niet kennen. Dat betekent dat je je tekst idealiter voorziet van zoektermen die veel gebruikt worden en tegelijkertijd schrijf je je tekst in makkelijke korte goed geformuleerde zinnen. Nederlands niveau B1 sluit hier goed op aan. Investeren in goede teksten die hieraan voldoen kan zeker geen kwaad. Niet zo irritant als oubollige wollige lappen proza vol met woorden die al lang niet meer gebruikt worden. Of zinnen waar geen einde aan komt.Overdrijf ook niet met je zoekwoorden. Wanneer je als lezer voor de 4e keer de term "vliegticket Bangkok" tegen komt, haak je echt wel af. Google geeft je er ook bepaalt geen kudo's voor.

 

8. Gebruik alt-teksten & title-tags onder plaatjes en links

Hier herken je luie contentmanagers aan: Het wel of niet structureel invullen van alt-teksten en title-tags onder plaatjes en links. Het invullen van deze elemenenten doe je om 3 redenen: 1) het beschrijft het plaatje wat o.a. weer helpt om jouw plaatjes hoger gepositioneerd te krijgen in Google Images (verderop in dit artikel meer over Google Images) en 2) mocht je plaatje om wat voor reden niet vertoond worden in een browser, dan wordt dus een beschrijving van het plaatje getoond zoals het voorbeeld hieronder en 3) keywords die je in alt-tekst en title-tag verwerkt wordt door zoekmachines als relevante content bevonden. Het draagt dus bij aan een hogere positie op de desbetreffende keywords voor die pagina.

Alt-tekst alternatief voor plaatje

 

 

Overigens is het gebruik van de 'title'-tag discutabel. Stephen Pitts heeft op zijn blog een interessant onderzoek gepubliceerd over het gebruik van alt-teksten en titles en wat nu echt goed werkt. Ik zou zeggen: test wat voor jou het beste werkt.

Tip: ook tekstlinks kun je een alt-tekst meegeven.

 

9. Genereer traffic uit Google Images m.b.v. seo-afbeeldingen

Inmiddels zeker niet meer de belangrijkste SEO-tip. Wel iets wat geen kwaad kan bij het zetten van de puntjes op de i. En dat is het SEO-vriendelijk maken van je afbeeldingen. Dat doe je door het bestand te noemen naar wat er in de afbeelding te zien is. Is dat een foto van een specifiek guesthouse in Bangkok? Noem je plaatje dan bijvoorbeeld thailand-bangkok-new-siam-guesthouse.jpg.

Het verbaasde mij na een vluchtige check begin 2009 dat ik op Brotherlouis.nl nauwelijks bezoeken uit Google Images (referrer) binnen kreeg volgens Google Analytics. In ben m'n CMS eens ingedoken en het bleek dat ook de locatie van je plaatjes op je webserver impact hebben. Let bij SEO voor plaatjes op de volgende zaken:

 • Maak het path naar je plaatjes niet langer dan nodig is. In mijn CMS staan plaatjes bijv. standaard in %root%/images/stories/. Wat die laatste folder voor toegevoegde waarde heeft snap ik niet. Die heb ik er dus uit gesloopt. Plaatjes over Thailand staan nu hier %root%/images/foto-thailand/
 • De bestandsnaam van het plaatje dient SEO te zijn. "plaatje-01.jpg" is wellicht niet echt zinvol. Beschrijf in de bestandnaam het plaatje bijvoorbeeld "bangkok-taxi.jpg". De kans dat iemand in Google Images naar een plaatje van een taxi in Bangkok zoekt met de term "plaatje 01" is immers bar klein. Maak het voor hem en jezelf dus makkelijk en gebruik keywords
 • Alle info uit punt 8 hierboven beschreven heeft ook impact op de vindbaarheid van je plaatjes in Google Images. Zie je op jouw plaatjes een taxi in Bangkok, noem je dat plaatjes "taxi-bangkok.jpg", vul je een soortgelijke title-tag en alt-tekst in en schrijf je om het plaatje ook nog een stukje tekst die gaat over taxi's in Bangkok dan is de kans groot dat jouw plaatje in Google Images goed te vinden is op "taxi bangkok"
 • Check in je robots.txt file of je /images folder en onderliggende folders goed spiderbaar zijn voor zoekmachinges. Voeg desnoods deze regel "Allow: /*.jpg$" toe wat aangeeft aan spiders dat alle jpg-bestanden geindexeerd mogen worden. Een zelfde regel kun je natuurlijk voor .gif en .png files toevoegen als je dat wilt.

Meer bezoeken vanuit Google Images met SEO afbeeldingen

 

 

Nadat ik bovenstaande zaken aangepast heb en consequent al mijn plaatjes in een seo-folderstructuur en seo-bestandsnamen etc heb omgezet is de traffic uit Google Images enorm toegenomen. De gemiddelde tijd op Brotherlouis.nl van bezoekers uit Google Images is 1:14. Ruim voldoende om op jouw website even rondgekeken te hebben en wellicht wat producten bekeken te hebben met kans op conversie in de toekomst. Doen dus! Overigens duurt indexatie van afbeeldingen in Google Images een stuk langer dan indexatie van pagina in de reguliere zoekmachine engine. Het kan rustig 4 tot 6 weken duren voordat je eerste afbeeldingen zichtbaar zijn in Google Images. Checken of jouw afbeeldingen al een plekje hebben gekregen in de digitale hall-of-fame? Dat kan met Dit kan met deze url: http://images.google.nl/images?hl=nl&q=site%3Awww.brotherlouis.nl en pas de domeinnaam even aan in je eigen domeinnaam.

 

10. Internal linking / cross linking

Alle kleine beetjes helpen. Net als bij alt-teksten en title-tags zullen je pagina's niet omhoog schieten bij het juist gebruiken van interne links (internal linking / cross linking). Maar waar niet alle zaken benutten die dit wel beinvloeden. Internal linking is het ontsluiten van pagina B op pagina A. Dus pagina A gaat over zoute drop. Pagina B over zoete drop. Op beide pagina's kun je een link naar de andere pagina maken. Dit kun je op diverse manieren doen: 1) het maken van tekstlinks, inclusief title-tag zoals beschreven bij tip 8 of 2) door het toevoegen van een module met daarin de zogenaamde 'related items'. Allebei kan natuurlijk ook. Het beste voorbeeld van het goed toepassen van internal linking vind ik Wikipedia.org. Je kunt op Wikipedia oneindig doorklikken op items waar binnen Wikipedia content voor geschreven is. Behalve dat Google dit soort links lekker vindt, is het dus ook nog een stuk usability wat je toevoegd op die manier. Ondanks de vele artikelen op het internet over cross-linking is het opmerkelijk hoeveel bekende partijen hier de plank soms mis lijken te slaan. Holland International is hier een aardig voorbeeld van. Daar lees je alles over in het artikel over de onduidelijkheid over de SEO-strategie van de TUI-groep.

Alt-tekst Tip: vergeet de alt-tekst bij een interne link niet

 

11. Alternatieve "read more" tekst

Eigenlijk is dit, mits goed gebruikt, technisch gezien gewoon een extra interne link. In voorbeeld 1 van Kieskeurig.nl zie je hoe het niet moet:

Alternatieve read-more tekst

 

 

Waarom moet het niet zo? Omdat "lees verder" niets zegt over de tekst waar naartoe gelinked wordt. "Alle fornuizen in 1 overzicht" had een alternatief kunnen zijn of "Lees alles over fornuizen". Op deze website zelf heb ik wel de mogelijkheid om een alternatieve read-more tekst te benutten. Check bijvoorbeeld een overzichtspagina op deze sitehomepage. Ik maak gebruik van Joomla! 3 een CMS waar veel SEO mogelijkheden voor bestaan net als Wordpress trouwens.

 

12. Reviews / reacties / rating

Misschien is dit wel de meest onderschatte functie t.b.v. SEO: Het kunnen achterlaten van reacties op een contentpagina. Waarom zou je dit willen? Omdat het je helpt je content te optimaliseren. Verkoop je vliegtickets naar Bangkok dan kunnen bezoekers aangeven wat ze niet duidelijk vinden, of wat nog ontbreekt op die pagina. Verkoop je electronica dan kun je hen laten vertellen wat ze van dit product vinden. Hoe transparanter je hierover zelf bent, des te beter voor je algehele imago wat mij betreft. Slechte producten wil je zelf ook niet kopen, dus waarom wel verkopen. Door dit soort functies toe te voegen aan je website ben je wellicht beter in staat om je product sneller door te ontwikkelen dan te wachten op het lange/dure gebruikersonderzoek dat over 6 maanden ingepland stond. Wat heeft dit met SEO te maken vraag je je welilcht af? Wel nu, iedere reactie die geschreven wordt, is nieuwe/extra content op jouw pagina. Wordt er vaak gereageerd, dan zal Google dit opmerken en de pagina een hogere prioriteit geven in ranking en indexatie. De pagina wordt immers continu bijgewerkt en is dus voorzien van actuele content. Daarnaast kan het dus ook conversie verhogend werken. Wanneer het een product een hoge waardering krijgt, zal dit invloed hebben op het aankoopgedrag van andere lezers.

 

13. Menu-structuur spiderbaar

Om een website te indexeren in een zoekmachine, maken zoekmachines gebruik van bots. Een bot bezoekt (spidert) je site dus. Het is prettig wanneer je een gast bij de voordeur ontvangt, dat er vanuit de gang ook goed zichtbare deuren naar achterliggende kamertjes zijn zodat de bot weet waar hij allemaal naartoe kan. Technisch gezien is een bot een zeer complex iets, logisch gezien is een bot eigenlijk een heel dom ding. Waar wij mensen kunnen zien waar we op kunnen klikken in een heel spannend menu dat in Flash of m.b.v. Javascript gebouwd is, is dat voor een bot veel moeilijker of soms zelfs onmogelijk. Vroeger was flash sowieso niet te spideren. Daar zat je dan als reclame-bureau met je gelikte website....zonder bezoekers uit zoekmachines. Laat design van spannende menu's in Flash of Javascript dus nooit leidend zijn. Zorg in voor een alternatief in HTML. En met HTML5 heb je daar tegenwoordig alle mogelijkheden ook voor. Om te checken of jouw menu en flash-objecten netjes geprogrammeerd zijn kun je gebruik maken van een handiget tool zoals http://seo-browser.com.

 

14. CSS en Scripts in externe bestanden

We duiken de broncode van je website in. Te vaak kom je nog allerlei opmaakcodes en spannende scripts en uitleg-code voor programmeurs tegen in de broncode van websites. Dit soort code is voor bots/spiders van zoekmachines en je bezoekers totaal niet relevant. Sterker nog, zoekmachines zien het als obstakels. Exit dus met die troep!

Opmaakcode in CSS zet je in een extern CSS-bestand neer. Wil je een stukje tekst vet of schuin presenteren, dan regel je dat m.b.v. een CLASS in CSS, niet door de vetgedrukte-tekst-knop van je teksteditor in je CMS te gebruiken. Check de html-broncode maar eens om te zien wat er dan allemaal aan code wordt toegevoegd.

Probeer ook om slechts 1 CSS en 1 Javascript bestand aan te roepen vanuit je broncode. Liever 1 CSS bestand dat wat groter is dan 3 CSS files die opgeteld net zo groot zijn. Voor ieder extra bestand wordt er opnieuw een verbinding gemaakt tussen jouw computer en de webserver waar de bestanden gehost worden. Hoewel dit supersnel gaat over het algemeen zal het je verbazen hoeveel plaatjes verschillende css en js-files websites, vaak onnodig, aanroepen en hoeveel extra tijd dit kost.

Checken hoe lang het duurt voordat jouw website is ingeladen en wat er allemaal wordt ingeladen? Bezoek dan http://tools.pingdom.com/.

 

15. Cache CSS, scripts en plaatjes

André Scholten publiceerde in januari een zeer interessant artikel over performance t.b.v. zoekmachine. Hierin legt André het nut uit van het cachen van CSS bestanden, Java-scripts en plaatjes waardoor de laadtijd van je website aanzienlijk verbeterd wordt. Het cachen van deze bestanden kun je o.a. regelen in je .htaccess file als je website op Apache webserver gehost wordt. Caching en allerlei andere performance zaken zoals het comprimeren van plaatjes kun je heel makkelijk controleren m.b.v. Firefox. Check ook Google's PageSpeed Insights om te controleren in hoeverre jouw website voldoet aan de performance regels van Google.

 

 

16. Comprimeren van afbeeldingen, CSS en scripts

Iedere blanco spatie of "harde enter" in een bestand is er eigenlijk een te veel. Iedere spatie kost namelijk data-volume. Omdat je met die spatie aangeeft aan het bestand dat die ruimte 'gereserveerd/in gebruik' is. Veel ontwikkelaars willen graag netjes programeren. Mooie nette structuren aanbrengen etc. Hierdoor ontstaat vaak onnnodig veel ongebruikte ruimte in een css of php-file. Nee, je hoeft je programmeur gelukkig niet te vragen om niet meer netjes te programmeren. De oplossing zit 'm in een extention, plugin of andere stukje code dat voor jouw CMS hoop ik gemaakt kan worden.

Ik maak gebruik van Joomla! 3 en hiervoor zijn diverse compressie plugins gemaakt. Hierdoor wordt technisch gezien in het gecompreste bestand alle blanco ruimte weggehaald en komt alle code in het desbetreffende bestand op 1 hele lange regel te staan. Vaak worden CSS-bestanden die in 1 folder staan, ook nog eens samengevoegd tot 1 bestand. Dubbele winst dus! Omdat er om je CSS-bestanden te downloaden dan maar 1 request plaats vindt i.p.v. een request per CSS-bestand.

Je kunt in je 'normale' css-files gewoon blijven ontwikkelen op de normale manier overigens. Je zult wel bij wijzigingen in CSS het gecachte bestand dienen te verwijderen, anders zie je de wijzigingen wellicht niet (direct) op je website. De in punt 15 genoemde Google PageSpeed Insights controleert ook of je compressie gebruikt.

Afbeeldingen comprimeren helpt ook om het totaal aan data-volume te verkleinen. Besef je dat iedere gebruiker al dat volume namelijk moet downloaden om jouw website goed te kunnen zien. Het comprimeren m.b.v. 'save for web' optie in Photoshop is niet voldoende. Voorheen gebruikte ik die optie en sloeg jpg-bestanden bijvoorbeeld op op 65%. Dat scheelde al heel veel data-volume t.o.v. 100% (niet gecomprimeerd dus).

Wat Photoshop niet doet is het verwijderen van header informatie en meta informatie. Beiden heb je niet nodig om een afbeelding te laten zien op een website dus waarom zou je informatie die je toch niet ziet opslaan in een bestand? Op jpg's en png's te comprimeren kun je o.a. gebruik maken van Riot (freeware).

 

17. WWW of No-WWW

Het gaat hier om de keuze van het gebruik van www in de url van je domeinnaam niet. Je hebt daar namelijk iets in te kiezen. Waarom kiezen? Omdat Google jouw website naar alle waarschijnlijkheid zonder keuze op 2 manieren kan vinden: 1) http://jouwdomein.nl en 2) http://www.jouwdomein.nl. Hiermee ziet Google dit ook als 2 verschillende domeinen die elk hun eigen PageRank gaan opbouwen. Net als met het bouwen van merken, bouw je met je PageRank het liefst aan 1 krachtige PageRank en wil je die kracht niet verdelen over 2 domeinen. Daarom kies je dus. Welke keuze je maakt, maakt voor zover ik begrepen heb niets uit.

Wanneer je gekozen hebt voor jouw variant dien je er nog voor te zorgen dat de niet-gekozen-variant netjes wordt doorgestuurd naar de gekozen-variant. Dit doe je m.b.v. een zogenaamde 301-redirect. Alle andere manieren zijn verboden! Je wilt dat Google je domeinen als 1 gaat zien en met een Javascript of Header-redirect ziet Google nog steeds 2 verschillende domeinen.

Je kunt de www-keuze op een aantal manieren realiseren:

Om te controleren of alles goed werkt na het doorvoeren van je keuze gebruik je bijvoorbeeld Rex Swain's HTTP Viewer. Voor bovenin de url in die doorgestuurd zou moeten worden? Ik heb gekozen voor http://louisjansen.nl dus ik zou daar willen controleren of http://www.louisjansen.nl netjes naar http://louisjansen.nl gestuurd wordt. Ik vul dus http://www.louisjansen.nl in en klik op "submit". Bij het kopje "Receiving header" kom je als het goed is een 301-Moved Permanently melding tegen. Iedere andere code zoals 302 of 200 is niet goed.

301-redirect checker van Rex Swain's HTTP Viewer

 

 

18. Gebruik 301-redirects voor oude pagina's

Stel je hebt een spetterende aanbieding een week lang. De kans is groot dat de pagina na die week in Google geindexeerd is. Wat doe je in dat geval met de url na het einde van de actie? Het enige juiste antwoord is het maken van een nette 301-redirect. Overweeg wel goed waar je je bezoeker na de actie naartoe wilt sturen. Een jammer-de-actie-is-voorbij-pagina kan, maar krijgt dan automatisch ook een ranking in Google tenzij je deze pagina voorziet van een no-index-tag. Maar dat is weer zonde van de opgebouwde PageRank. Ik zou je actipagina laten linken naar de best aansluitende/relevante conversie-pagina. Dus ging je aanbieding over iPhones, link dan door naar je iPhone-conversiepagina.

De meeste CMS'en kunnen oude pagina's die niet meer live staan doorsturen naar pagina's die wel live staan. Of direct in je artikel zoals in het GX Webmanager. Check wel goed of hier ook echt sprake is van een nette 301-redirect! Zie punt 17 hierboven voor uitleg over het checken van je 301-redirects.

 

19. Richt je Robots.txt goed in

Het tekstbestand robots.txt heb je in de root van je webruimte staan. Althans, daar hoort ie te staan en nergens anders. In dit bestand kun je aangeven aan bots wat ze wel en niet mogen. Zo zou je in theorie aan de Google-bot kunnen aangeven dat ie je plaatjes wel mag indexeren en terwijl de Bing-bot daar met z'n poten misschien vanaf zou moeten blijven. Kan allemaal dus. Maar hoe zet je dit nu effectief in. Ik block per definitie alles waar zoekmachines en ander bot-achtigen niets mee te maken hebben. Dat is dus alles behalve je content inclusief plaatjes etc. Check zelf maar een een paar domeinen door het intype van de bestandsnaam robots.txt. achter de domeinnaam om te zien wat zij toelaten en wat niet:

Websites die geen robotst.txt gebruiken laten een kans liggen. Een kans op het indexeren van content die je niet geindexeerd wil hebben door welke zoekmachine dan ook om wat voor reden dan ook. Wat je allemaal kunt met robots.txt en hoe simpel het werkt lees je op Robotstxt.org.

 

20. Maak een Sitemap.xml + auto-ping functie

Nog blijkbaar lang niet overal in gebruik maar wel erg prettig om zoekmachines op de hoogte te stellen van nieuwe content. Een sitemap.xml is een bestand dat net als je robotst.txt in de root van je webruimte staat. Het mag ook ergens anders maar waarom zou je? In de sitemap.xml wordt in xml-taal de volledige structuur van je website weergegeven. Die structuur is voor een zoekmachine makkelijk om te lezen en helpt bij het indexeren van content.

Ik werk zoals je al een aantal maal hebt kunnen lezen met JoomSEF, een apart component voor Joomla! CMS dat o.a. zorgt voor mooie urls, ik kan m'n .htaccess bestand ermee aanpassen zonder ftp-toegang als ik dat zou willen én er zit sinds kort een functie in die een XML-sitemap met 1 druk op de knop genereert en ook nog eens pingt naar Google, Bing Yahoo en verder iedere ander pingservice die je wilt.

Let op, het aantal contentpagina's wat je gepubliceerd hebt, bepaald de omvang van je sitemap.xml. Heb je een paar honderd artikelen dan is je sitemap een stuk groter dan van een website met 10 artikelen. Ook sitemap.xml bestanden kun je, net als css en javascripts compressen.

Heb je zo'n functie niet en heb je minder dan 500 pagina. Probeer dan eens een gratis XML-Sitemap generator op http://www.xml-sitemaps.com/. Wordt ook nog in gecompreste vorm aangeboden zelfs!

 

21. Content is king

De grootste fout die veel bedrijven maken. Ze laten 1x een website bouwen, pleuren alle pagina's online en gaan achterover zitten. Maar sorry, zo werkt het nu eenmaal niet. Een winkel waar 1x alle schappen wordt gevuld en verder helemaal niets gebeurd nodigt ook niet echt uit om binnen te stappen. Beschouw je website als een winkel, ook al verkoop je niet direct iets op je website. Aannemers zijn een aardig voorbeeld. Ik Google op "tegelzetter". Er is iemand zo snugger geweest om www.tegelzetter.nl te claimen. Hartstikke goed. Maar wanneer je met dat domein op dat keyword niet op nr.1 in Google terecht komt, weet je dat er werk aan de winkel is. Wat blijkt, het gaat hier om een splashpagina, geen menu en/of achterliggende pagina's. Hartstikke zonde natuurlijk wint de domeinnaam heeft enorme potentie!

Heb je zelf zo'n website met weinig pagina's denk dan eens aan de volgende dingen om meer content te publiceren:

 • Publiceer een tip van de week/maand. Je bent immers specialist op jouw vakgebied. Laat dat ook merken
 • Start een blog
 • Vraag aan klanten of ze je content/product willen reviewen (user-generated content)

Het imbedden van RSS-feeds van andere websites binnen jouw website draagt helaas niet bij. De content is niet van jou en Google ziet dat ook. Aardig bedacht dus, maar het helpt niet.

 

22. Zet RSS-feeds en Social Bookmarking in op je pagina's

Nee, RSS en Social Bookmarking zullen er niet voor zorgen dat je eigen pagina's direct geboost worden. Maar Social Bookmarking sites zoals Digg.com wordt wel erg snel geindexeerd. De kans is groot dat wanneer iemand daar jouw artikel digged, het binnen een paar uur in zoekmachines opgepikt wordt. Weliswaar via Digg.com maar traffic is traffic en daar volgt daarna mits goed ingericht, en afhankelijk van je doel, vanzelf conversie uit!

 

23. Link-building

Stel je richt je op de verkoop van management cursusses. Dan check je de Google keyword planner om te zien welke zoekvolume daar op bestaat. Het zoekvolume is in orde. Je scoort zelf redelijk op de term maar je zou graag meer volume willen genereren. Check Google.nl dan eens op die term en bekijk goed wat je tegenkomt. Zijn er wellicht websites in de top 10 waar je op stuk content voor aan kunt leveren, een linkje (met alt-tekst natuurlijk!) of iets dergelijks? Benut dit soort kansen. Ze kosten wat tijd. Maar ieder extra zoekmachine vriendelijke link is er 1. Voor mijn hobby site Brotherlouis.nl heb ik de meeste relevante startpagina indertijd benaderd en zo vrij snel 30 inkomende links geregeld. Het is wel zo dat niet commerciële sites over het algemeen makkelijker een gratis link krijgen dan commerciële sites. Zorg daarom dat je als commerciële site echt van toegevoegde waarde bent voor de bezoekers van de site waar je een link op probeert te verkrijgen. En dan denkend vanuit de bezoeker, niet vanuit je zelf!

 

24. Vertel Google in welke taal je content geschreven is

Wanneer je een .nl-domein hebt met daarop alleen Nederlandse content bedoeld voor Google.nl, dan hoef je niets te doen. Maar wanneer je meerder markten wilt bereiken dan is het toevoegen van een taal-meta-code noodzakelijk. Een voorbeeld:

NS International heeft als domein www.nsinternational.nl. Daarop staat Nederlandse content maar vrijwel alle pagina's zijn ook in de Engelse taal aanwezig. De pagina over Brussel is benaderbaar via https://www.nsinternational.nl/nl/brussel. Terwijl de Engelstalige pagina te bereiken is op https://www.nsinternational.nl/en/brussels. Google kan echter niet ruiken dat de 2e url Engelse tekst bevat. Omdat het namelijk een .nl-domein is, denkt Google dat het Nederlandse tekst is. Deze Engelse content wordt daarom een stuk minder goed gewaardeerd door Google.com. Dit kun je oplossen door in de header van elke pagina die Engelse tekst bevat een extra meta-tag toe te voegen.

Taal meta-tag tbv Engelse content

Heb je omgekeerd een .com domein omdat de buitenlandse markt een groter potentieel voor jou heeft maar heb je ook Nederlandse pagina's op je .com-domein. Voeg dan op iedere pagina in de header dezelfde meta-code toe. Vervang "en_US" voor "nl_NL". Je kunt ook een koppelteken gebruiken "nl-NL". Hoofd of kleine letters maakt niet uit.

SEO is geen eenmalig trucje dat je doorvoert op een paar pagina's. SEO is een ongoing proces en dient geborgd te zijn binnen de reguliere werkzaamheden van bijv. je SEO-specialist en/of contentmanager. Check dus regelmatig de posities van jouw pagina's op voor jou relevante keyword combinaties. Tot slot: blijf actief, meet, analyseer en optimaliseer!!

 

25. Het nut van content-hiërarchie

Nadat in 2010 dit artikel gepubliceerd werd en er hier en daar een update plaats vond, kwam ik er onlangs achter dat één van de belangrijkste seo-elementen eigenlijk nog ontbrak. Die heb ik toegevoegd in een apart artikel vanwege de uitgebreide toelichting. Check op het nut van content-hiërarchie!

P.S.: Heb ik nog een tip gemist?

Valkenboskade 672, 2563 JR, Den Haag

 • Email: louis@louisjansen.nl
 • Mobiel: 06 41 306 921

Ik help organisaties graag met innovatieve concepten, het opzetten en opschalen van agile en digitale transformatie trajecten en het optimaliseren van bestaande digitale omgevingen zoals webshops, self-service functionaliteit en mobiele apps.

Mijn voorkeursbranches zijn eHealth, openHealth, IoT en energie. Lees hier wat mij drijft.

 

© Copyright 2010 - 2017 Louis Jansen Digital Consultancy

Search